Persoonlijk en betrouwbaar
Efficiënt
Kwalitatief
Transparant

Relocatie van een hoogopgeleide werknemer

In deze krappe arbeidsmarkt kan van een nood een deugd gemaakt worden door geschikt personeel buiten de Nederlandse grenzen te zoeken. Het in dienst nemen van een expat brengt veel voordelen met zich mee, zoals het verhogen van de teamspirit, creëren van een groter netwerk, klantenportfolio vergroten, verkoopstimulering door klantspiegeling, vergroting van diversiteit in het team etc. Zodra de juiste hoogopgeleide werknemer is gevonden en aangenomen, zal de relocatie gestart worden.

relocatie

Wat is relocatie?

Relocatie, ook wel “overplaatsing” genoemd, is het naar Nederland halen van een hoogopgeleide migrant. Relocatie omvat verder het onderdompelen in een nieuwe cultuur en vreemde taal, ofwel al het bekende achterlaten voor iets nieuws. Indien de kennismigrant een partner en/of kinderen heeft, komen zij vaak mee naar het nieuwe land. Met andere woorden, het gehele gezin gaat mee in het relocatie avontuur. 

Heeft de expat een Europese nationaliteit? Dan is relocation vrij eenvoudig, aangezien hij/zij vrij is om te wonen en werken in Nederland. Voor deze werknemer hoeft dus geen speciale werk- en verblijfsvergunning aangevraagd te worden bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit is wel het geval zodra de kennismigrant een niet Europese nationaliteit heeft. Zowel de werkgever als de werknemer moeten voldoen aan meerdere voorwaarden om een goedgekeurde vergunning te krijgen voor het wonen en werken in Nederland. Het relocation proces zal hierdoor langer duren. 

De werkgever moet bijvoorbeeld erkend referent zijn. Erkend referent zijn betekent dat de organisatie is toegevoegd aan de lijst met betrouwbare partners van de IND om (sneller) kennismigranten te kunnen aannemen. Het relocatieproces start dus al bij het indienen van de IND-aanvraag. 

relocation

Waar moet je opletten bij een soepel relocatie proces

Elke relocatie is uniek, waardoor een standaardlijst niet voldoende is om het gehele relocation proces te laten slagen. Het is een doordracht proces, waar elke stap op het juiste moment gezet moet worden. Het is belangrijk dat een ervaringsdeskundige deze complexe immigratieprocedure uitvoert, ook in verband met de wet- en regelgeving. Wordt een stap overgeslagen of een verkeerde volgorde aangehouden? Dan loopt de relocation vertraging op of loopt zelfs vast, welke in het ergste geval niet meer recht getrokken kan worden met hoge kosten en teleurstelling tot gevolg.

Zodra de werk- en verblijfsvergunning is afgegeven voor de kennismigrant kan het proces van de relocatie verder opgepakt worden. Er zijn een paar verplichte zaken die geregeld moeten worden zodra het internationale talent in Nederland is aangekomen. Denk bijvoorbeeld aan de inschrijving bij de gemeente voor een burgerservicenummer (BSN), openen van een Nederlandse bankrekening, activeren van een Nederlandse zorgverzekering, inschrijving bij een huisarts, het ondergaan van een tuberculose test (alleen verplicht bij bepaalde nationaliteiten), indienen van de 30%-regeling e.d.

Ook bij deze relocatie stappen is het belangrijk om bij de juiste organisaties op het juiste moment aan te kloppen. Dit zorgt namelijk voor een soepele relocation van de expat. 

Naast de verplichte zaken is ons advies om de hoogopgeleide migrant te informeren over belangrijke randzaken zoals lokale regelgeving, heffingen/aanslagen, belastingaangifte, huisvesting, openbaar vervoer, scholing e.d. Dit alles draagt bij aan het vormgeven van een realistisch beeld om in Nederland te leven.

Voorbereiding onderdeel van relocation proces

Relocaten beslis je niet in één dag. Wanneer het avontuur voor een relocation aangegaan wordt, begint een nieuw leven in een ander land, met de herinneringen en culturele gewoonten van het vorige thuis, maar zonder de steun van de gemeenschap/vrienden/familie of de routine die de expat gewend is. Met andere woorden: onderschat de overplaatsing naar een ander land niet.

Om een zo onbezorgd mogelijke overplaatsing te verzorgen van de kennismigrant met eventuele partner en/of kinderen is voorbereiding het halve werk. Denk hierbij aan het verdiepen in de gewoonten en gebruiken van Nederland, de bevolking, hoe ziet de lokale omgeving eruit, wat zijn de verschillen/overeenkomsten tussen het nieuwe land en het huidige land, wat zijn de kosten voor levensonderhoud, e.d.

Wilt u meer informatie over wat een kennismigrant is en wat de voorwaarden zijn om deze werknemer te laten starten? Graag verwijzen wij u door naar onze pagina “Wat is een kennismigrant”

Wat is een kennismigrant

Zelf verzorgen of uitbesteden

Zoals eerder aangegeven is voorbereiding belangrijk voor een soepele start, maar voor een “zachte landing” in Nederland is een goede uitvoering van het relocatieproces cruciaal. Relocation is vaak een complex proces, waarbij focus ligt op overzicht en het tijdig nemen van de juiste acties bij de juiste partijen. Expertise geeft hierin rust en bespaart kopzorgen. 

Wilt u als organisatie het relocation proces zelfstandig uitvoeren? Ons advies is om dit alleen te regelen indien de deskundigheid volledig in huis is. Stap niet in dezelfde valkuil als anderen. 

Het gewenste resultaat is namelijk een blije en tevreden expat door een soepele verhuizing. Kies daarom voor zekerheid en schakel een gespecialiseerde en betrouwbare partner/relocator in. Iedere werkgever en ook iedere situatie van een kennismigrant is anders, daarom levert het inschakelen van expertise uiteindelijk een besparing in tijd en geld. Wij, Global Relocation Compass, kunnen uw deskundige partner in relocation zijn.

Nazorg nodig

Nazorg is van belang als je garantie wilt in een blijvend succes van het relocation proces. Ons advies is om nazorg hoog in het vaandel te zetten bij de onboarding van de hoogopgeleide immigrant. Dit zorgt er namelijk voor dat de expat voor langere tijd verbonden blijft met de organisatie. 

De meest gemaakte “fout” is dat werkgevers alleen focussen op het aantrekken van expats en geen aandacht besteden aan nazorg. Terwijl de eenmalige investeringskosten van het relocation proces idealiter verspreid moeten worden over een lange(re) periode, waardoor de baten veel hoger zijn dan de kosten. 

Enkele voorbeelden die bijdragen aan het langer in dienst houden van internationale talenten zijn:

  • Welkom voelen
  • Erkenning van cultuurverschillen
  • Leren aanpassen
  • Patronen en gewoontes bespreken
  • Oprechte interesse – Hoe gaat het?
  • Nederlands leren
  • Begrip tonen

Relocatie- en immigratieproces

Global Relocation Compass heeft jarenlange ervaring met uiteenlopende situaties in de immigratie- en relocatieprocessen. Wij geven jou deskundig advies en kunnen alles uit handen nemen voor een zorgeloos traject.

Denk hierbij aan het verzorgen van de documenten en aanvragen, het managen van de verwachtingen van de kennismigrant, anticiperen op veranderende en ingrijpende situaties (zoals met COVID-19) en alle overige aandachtspunten die cruciaal zijn voor een geslaagde overplaatsing.

Onze betrokkenheid, expertise en korte communicatielijnen waarborgen een succesvol traject! Wil jij ook samenwerken met een proactief relocation bureau? Neem contact met ons op via info@globalRcompass.nl of 06 823 80 801.

werkvergunning aanvragen