Gefeliciteerd met het aannemen van de kennismigrant!
Maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten, zodat hij/zij in Nederland mag gaan werken en wonen?

In dit artikel wordt uitgegaan van een kennismigrant met een niet Europese nationaliteit.
Hieronder enkele voorbeelden waarmee rekening gehouden moet worden tijdens een immigratie- en relocatieproces:

 • Erkend referent
  Als organisatie moet je erkend referent zijn bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om kennismigranten in dienst te mogen nemen. Dit betekent dat de werkgever aan bepaalde criteria en verplichtingen moet voldoen en geregistreerd is bij de IND.
 • Kennismigrant of een andere optie
  Naast de reguliere kennismigrantenregeling zijn er ook andere opties beschikbaar, zoals de Europese Blauwe Kaart, Intra-corporate transferee (ICT) etc. Ons advies is om op voorhand goed te beoordelen welke mogelijkheid het beste past bij de specifieke situatie van de expat.
 • Salaris- en arbeidsvoorwaarden
  Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning: kennismigrant, Europese blauwe kaart, etc. moet voldoen worden aan specifieke salariseisen. Soms in combinatie met de juiste opleidingspapieren. Verder is het van belang dat de arbeidsvoorwaarden voldoen aan de wettelijke normen met een passende arbeidsovereenkomst.
 • Verblijfsvergunning
  Om legaal in Nederland te mogen werken en wonen is een geldige werk- en verblijfsvergunning nodig. Het is belangrijk dat aan alle vereisten wordt voldaan, zodat de nieuwe werknemer snel naar Nederland kan verhuizen.
 • Documentatie
  Om de aanvraag voor de verblijfsvergunning bij de IND te kunnen indienen, zullen verschillende documenten als bewijsstukken overhandigd moeten worden. Om geen tijd te verliezen in het aanvraagproces is de voorbereiding van de correcte documentatie van belang.
 • Vestigen
  Tot slot is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ondersteuning van het settelen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan: het openen van een bankrekening, activeren van een zorgverzekering, huisvesting, inschrijving bij een huisarts, delen van informatie over de Nederlandse cultuur e.d.


Wordt het één van de eerste keren dat je iemand naar Nederland haalt voor werk? Dan is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.
Wij zijn gespecialiseerd in immigratie en relocatie van kennismigranten en expats en helpen graag. Dan verloopt het proces soepel.
Je kunt ons bereiken via info@globalRcompass.nl of 06 823 80 801.