Vanavond maken we ons klaar om de zomertijd vaarwel te zeggen en de warme omhelzing van de wintertijd te verwelkomen. Dit betekent dat de klok vannacht een uur achteruitgaat, dus van 3 uur naar 2 uur. Ofwel ’s ochtends wordt het eerder licht en ’s avonds eerder donker.

Laten we teruggaan in de tijd – helemaal naar 1977, het jaar waarin Nederland voor het eerst de winter- en zomertijd omarmde.
En dan: op 21 december komt de kortste dag van het jaar onze kant op, met een zon die langzaam opdoemt rond 8.45 uur en zich terugtrekt achter de horizon rond 16.30 uur.
Tijd om die warme chocolademelk en knusse dekens tevoorschijn te halen!

En een leuk weetje: de Europese Commissie heeft het over het afschaffen van deze hele tijdsverandering. Maar ons kabinet is nog niet helemaal overtuigd, want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu een keuze maken zonder de voor- en nadelen te weten?
Want uit Nederlands onderzoek blijkt geen duidelijke voorkeur voor één van de drie tijdsystemen: het huidige systeem met zijn wisselende tijden, een eeuwige wintertijd of een eeuwige zomertijd.

Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, dan zou het op de kortste dag van het jaar – 21 december – pas rond 9:45 uur licht worden, klinkt als een uitdaging voor vroege vogels.

Dus, laten we tot die tijd gewoon genieten van het vooruitzicht van een iets langer weekend. Laat het knusse seizoen maar beginnen!