Steeds vaker overwegen hoogopgeleide migranten een woning te kopen nadat ze aanvankelijk eerst voor een vrij korte periode gehuurd hebben. De voornaamste redenen zijn de lage rentestand, goede financieringsmogelijkheden en de hoge huurprijzen in de vrije sector. Veelal vallen de maandelijkse hypotheeklasten lager uit dan de huurlasten.

Daarnaast is Nederland uniek in het afsluiten van een hypotheek tot 100% van de waarde van de koopwoning. Met nog een extra bijkomend voordeel: de hypotheekrenteaftrek. In Nederland mag je het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, aftrekken van de belasting. Daardoor betaal je belasting over een lager inkomen en wordt het bezitten van een woning interessanter en betaalbaarder.

Als expats en kennismigranten de wens hebben om een woning te kopen, is het onder voorwaarden mogelijk om de financiering rond te krijgen middels een hypotheek. Er zijn meerdere hypotheekverstrekkers die hypotheken verstrekken aan zowel expats met een Europese nationaliteit als kennismigranten die vanbuiten de EU komen. De voorwaarden om de financiering te ontvangen is afhankelijk van meerdere factoren, zoals:

  • Type verblijfsvergunning
  • Duur van verblijf in Nederland
  • Het inkomen
  • Hoeveelheid inbreng eigen geld
  • Toekomstverwachtingen

De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij Nederlanders: in het bezit zijn van een vast contract of een intentieverklaring voor een vast contract.

Tot slot zijn de hoogopgeleide talenten niet bang dat hun woning onverkoopbaar zal zijn, zodra zij Nederland verlaten. Zij hebben bij zowel het vinden van een huurwoning als een koopwoning de krappe woningmarkt ervaren. Deze marktsituatie zal niet aanzienlijk veranderen op kort termijn, waardoor de aangekochte woning nog goed verkocht zal worden. Ook aangezien Nederland nog steeds populair is onder (nieuwe) expats en kennismigranten.

Het is verstandig om op voorhand advies in te winnen bij een hypotheekadviseur of financieel adviseur. Zij kunnen de situatie beoordelen over de mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Neem gerust met ons contact op als je in aanmerking wilt komen voor het aankopen van een woning: info@globalRcompass.nl of 06 823 80 801.