Het Sinterklaasfeest is in Nederland uitgegroeid tot een nationaal feest en blijft populair.
Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest dat op 5 december wordt gevierd. Sinterklaas is vermoedelijk gebaseerd op Nicolaas, een bisschop die rond de 4e eeuw na Christus in het huidige Turkije leefde en na zijn dood door heel Europa werd geëerd. In veel Europese landen wordt Sint-Nicolaasdag gevierd, maar de invulling verschilt per land en streek.

 

Schoenzetten
In de 15e eeuw is de traditie van het schoenzetten al geboren. Op Sinterklaasavond werd geld in de schoenen gestopt en aan de armen geschonken. Later hebben kinderen ook thuis een schoen of klomp gezet, waarin zij de volgende ochtend lekkernijen aantroffen. De laatste jaren zijn voornamelijk cadeaus te vinden in/naast de gezette kinderschoenen, nadat zij ’s avonds uit volle borst Sinterklaasliedjes gezongen hebben voor de Goedheiligman.

 

Surprises en spelletjes
De volwassenen vieren Sinterklaas op verschillende manieren, zoals surprises met gedichten maken voor elkaar, cadeautjes kopen, het dobbelspel spelen etc. De invulling kan heel creatief zijn en ook in verschillende gezelschappen, zoals met familie, vrienden, clubgenoten of collega’s.

Alvast een fijne Sinterklaas gewenst!