Intocht
Vandaag, 12 november, is de landelijke intocht in Hellevoetsluis, welke ook wordt uitgezonden op televisie. De Pakjesboot 12 zal in de haven aanmeren, waarna Sinterklaas met zijn Pieten (en hopelijk ook weer zijn paard) door de stad zullen lopen. Aan het einde van deze wandeling is een slotmanifestatie.

Het Sinterklaasfeest is in Nederland uitgegroeid tot een nationaal feest en blijft populair.
Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest dat op 5 december wordt gevierd. Sinterklaas is vermoedelijk gebaseerd op Nicolaas, een bisschop die rond de 4e eeuw na Christus in het huidige Turkije leefde en na zijn dood door heel Europa werd geëerd. In veel Europese landen wordt Sint-Nicolaasdag gevierd, maar de invulling verschilt per land en streek.

Schoenzetten
In de 15e eeuw is de traditie van het schoenzetten al geboren. Op Sinterklaasavond werd geld in de schoenen gestopt en aan de armen geschonken. Later hebben kinderen ook thuis een schoen of klomp gezet, waarin zij de volgende ochtend lekkernijen aantroffen. De laatste jaren zijn voornamelijk cadeaus te vinden in/naast de gezette kinderschoenen, nadat zij ’s avonds uit volle borst Sinterklaasliedjes gezongen hebben voor de Goedheiligman.

Sinterklaasjournaal
Speciaal voor kinderen is het Sinterklaasjournaal in het leven geroepen. Het is ieder jaar weer spannend voor de kinderen of Sinterklaas vanuit Spanje aankomt in Nederland met alle cadeautjes. Het Sinterklaasjournaal is namelijk een fictieve nieuwsrubriek waarbij door verhaallijnen in fragmenten en reportages wordt getoond wat Sinterklaas zoal meemaakt.

Dit Sinterklaasjournaal is een regelrechte hit en draait al 17 seizoenen mee en is elke dag te zien vanaf 7 november om 18:00 uur op Zapp (NPO3). De eerste aflevering start dus een aantal dagen voor de intocht van Sinterklaas en de laatste aflevering is de dag voor pakjesavond, 5 december.

Surprises en spelletjes
De volwassenen vieren Sinterklaas op verschillende manieren, zoals surprises met gedichten maken, cadeautjes kopen, het dobbelspel spelen etc. De invulling kan heel creatief zijn en ook in verschillende gezelschappen, zoals met familie, vrienden, clubgenoten of collega’s.

Alvast een fijne Sinterklaas gewenst!