Er gloort hoop aan de horizon voor de werknemers/kennismigranten die graag een huis willen kopen in Nederland. Makelaars zien het aantal bezichtigingen en biedingen teruglopen. Volgens Funda staat zelfs de koopbereidheid onder huizenzoekers op het laagste punt sinds de start van de metingen (november 2020).

De economen van Rabobank voorspellen een geleidelijke en beperkte daling van de huizenprijzen in 2023, doordat de afname in de vraag naar koophuizen afneemt. Een oorzaak hiervan is de energiecrisis, de minder gunstige economische vooruitzichten en de gestegen rentes. Deze economen verwachten ook dat meer huiseigenaren hun huis te koop zetten. In september stonden ruim tweemaal zoveel huizen op Funda als in september 2021 (momenteel staan nog steeds historisch weinig huizen in de verkoop). Hierin is mogelijk sprake van een verschuiving waarbij huiseigenaren die al een nieuwbouwhuis hebben gekocht, hun huidige huis vervroegd voor de verkoop aanbieden. Doorstromers hebben momenteel voorkeur voor het eerst verkopen van hun huidige woning, alvorens een nieuwe te kopen.

Een bijkomend voordeel voor potentiële kopers is dat ze door een groter huizenaanbod minder vaak tegen elkaar hoeven op te bieden en dit leidt uiteindelijk ook weer tot minder druk op de huizenprijzen.

De afkoelende woningmarkt werkt dus in het voordeel voor kennismigranten die al tijden opzoek zijn naar een geschikte woning.

Sinds juli is het aantal hypotheekaanvragen afgenomen. Doordat de hypotheekrente is gestegen kunnen huizenkopers minder geld lenen. In het afgelopen kwartaal daalde het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning naar € 309.000,- wat neerkomt op een afname van ongeveer € 15.000,-. De grootste dalingen in hypotheekbedragen zijn in Limburg en Noord-Holland.

Ons advies is om de expat te attenderen op deze verschuiving, zodat zij kunnen anticiperen op de veranderende markt en hun voordeel hieraan doen. Het in de hand nemen van een aankoopmakelaar met een goed netwerk en kennis van zaken is een absolute aanrader om de kans op snel slagen te vergroten. Succes!