In Nederland reizen ongeveer één miljoen mensen met het openbaar vervoer (ov). Het ov wordt in stedelijke gebieden meer gebruikt dan in de landelijke gebieden. Dit is te verklaren doordat het ov daar geen concurrerende reistijd biedt. De Rijksoverheid wil dat het ov een goed alternatief is voor de auto. Daarom moet reizen met het ov comfortabel zijn.

Wil jij ook met het ov reizen? Dat kan met de OV-chipkaart. Dit is een soort pasje, vergelijkbaar met de bankpas, die geldig is voor de bus, tram, metro, trein, OV-fiets en zelfs pont. Een OV-chipkaart koopt u bij stations, tabakszaken of online.
Er zijn twee verschillende soorten OV-chipkaarten: de anonieme kaart en de gepersonaliseerde. De anonieme OV-chipkaart is maximaal 5 jaar geldig en het tegoed dient minimaal € 20,- te zijn wanneer per trein gereisd wordt.

Bij het instappen in bus, tram, metro of trein houd je de OV-chipkaart voor het schermpje van een paal of poort. Die geeft met een groen licht en een piepsignaal aan dat de OV-chipkaart is gelezen. Wanneer je uitstapt check je op dezelfde manier uit. Op het display kun je gelijk zien hoeveel tegoed de trip heeft gekost en hoeveel saldo je nog over hebt.

Veelal staat de poort op het perron bij kleinere stations. Grotere stations hebben vaak poortjes bij de ingang van het stations (die opengaan bij inchecken). Vergeet niet uit te checken, anders lopen de kosten door van de rit.

Is de anonieme OV-chipkaart gestolen of ben je deze verloren? Dan kun je de pas niet blokkeren. Dat betekent dat het saldo op deze kaart ook verloren is (of gebruikt kan worden door de vinder).

Via onderstaande website kun je meer informatie lezen over de OV-chipkaart:
https://www.ov-chipkaart.nl/home.htm#/