Orgaandonatie is niet het eerste onderwerp waar een kennismigrant of expat aan zal denken bij het verhuizen naar Nederland. Ook de werkgever zal dit onderwerp niet snel aantippen. Maar dat maakt het onderwerp niet minder belangrijk.

De huidige Nederlandse wetgeving legt vast dat iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister komt te staan. In dit Donorregister is de keuze geregistreerd voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden. Deze wet geldt óók voor buitenlanders in Nederland. Zodra zij 3 jaar in Nederland wonen, ontvangen zij het verzoek om hun keuze in het Donorregister in te vullen. Uiteraard is het mogelijk om eerder de keuze door te geven.

Is een expat, kennismigrant of een andere nieuwkomer nog niet geregistreerd in het donorregister? Dan zullen nabestaanden beslissen over orgaan- en weefseldonatie.

Let op: bij het niet invullen van een keuze in het Donorregister, wordt de persoon geregistreerd als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Met andere woorden: toestemming is gegeven om organen en weefsels te doneren.
Donatie is alleen mogelijk als iemand overlijdt in het ziekenhuis op een intensive-careafdeling. De arts zal de keuze eerst bespreken met de nabestaanden. Indien nabestaanden kunnen aantonen dat de overledene geen orgaandonor wilde zijn, kan de donatie geannuleerd worden.

Staat jouw keuze nog niet geregistreerd in het Donorregister? Doe dit snel met DigiD via: https://mijn.donorregister.nl/#!/login
Nog niet in het bezit van een DigiD? Bij gemeenten en bibliotheken zijn formulieren verkrijgbaar.