Streef jij als bedrijf naar groei en innovatie? Dan is in een geglobaliseerde wereld het aantrekken van talent uit andere landen essentieel geworden. Nederland is geen uitzondering en heeft een specifieke regeling voor hoogopgeleide werknemers, beter bekend als “kennismigranten”.

Maar wat is een kennismigrant? En wat zijn de belangrijkste stappen en vereisten voor een werkgever om een kennismigrant naar Nederland te halen? In dit artikel lees je meer hierover.

Wat is een kennismigrant?
Een kennismigrant is een hoogopgeleide werknemer van buiten de Europese Unie die in Nederland wil werken. De term “kennismigrant” verwijst naar personen met specifieke kennis en expertise die van waarde zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Het doel van het kennismigrantenbeleid is om bedrijven in staat te stellen gekwalificeerd talent aan te trekken en Nederland concurrerend te houden in een internationale context.

Wat zijn de voordelen?
Het aannemen van kennismigranten biedt werkgevers verschillende voordelen:

  • Toegang tot gespecialiseerd talent
    Kennismigranten brengen waardevolle expertise en vaardigheden naar Nederland die veelal niet lokaal beschikbaar zijn.
  • Concurrentievoordeel
    Bedrijven kunnen zich onderscheiden door hoogopgeleide werknemers aan te trekken en hun concurrentiepositie te versterken.
  • Internationale diversiteit
    Het aantrekken van kennismigranten draagt bij aan de internationale diversiteit binnen bedrijven en bevordert een interculturele werkomgeving.

 

Wat zijn de vereisten?

  • Salarisniveau
    Om in aanmerking te komen als kennismigrant, moet het salaris voldoen aan de vastgestelde looncriteria. Het exacte salarisniveau wordt jaarlijks bijgesteld en is afhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Voor kennismigranten in 2023 jonger dan 30 jaar, ligt het bruto maandsalaris op € 3672,- excl. vakantiegeld. Voor werknemers van 30 jaar en ouder is dat een stuk hoger: € 5008,- excl. Daarnaast gelden er uitzonderingen en andere typen verblijfsvergunningen zoals een Europese Blauwe Kaart met een ander looncriteria.
  • Arbeidscontract
    Een kennismigrant moet een geldig arbeidscontract hebben met een werkgever in Nederland. Dit contract moet voldoen aan de Nederlandse arbeidsvoorwaarden en -normen.
  • Erkend referent
    Een werkgever die een kennismigrant wil aannemen, moet worden erkend als referent door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit houdt in dat de werkgever aan bepaalde criteria moet voldoen en verantwoordelijkheden heeft met betrekking tot de immigratieprocedure. Met andere woorden: als werkgever word je een betrouwbare partner van de IND.
  • Opleidingsniveau
    Kennismigranten moeten minimaal een bachelor- of masterdiploma hebben, of aantoonbare relevante werkervaring.

 

Hoe ziet het proces eruit?
De eerste stap is dus erkend referent worden/zijn bij de IND, zodat een kennismigrant aangenomen kan worden. De IND beoordeeld tijdens de aanvraag als erkend referent of de organisatie financiële stabiliteit heeft en betrouwbaar is.
Voor de aanvraag als kennismigrant zijn verschillende documenten nodig om te kunnen aantonen dat deze persoon voldoet aan alle eisen. De IND beoordeelt vervolgens de aanvraag binnen 3 maanden. Veelal sneller, maar dit is afhankelijk van de complexiteit en de werkdruk.
Na goedkeuring mag de kennismigrant starten met werken en zijn verblijfsvergunning in ontvangst nemen. De geldigheidsduur is afhankelijk van de arbeidsovereenkomst, en een maximum van vijf jaar.

Assistentie nodig?
Wil jij ook kennismigranten aannemen? En kun je hierbij ondersteuning gebruiken?
Wij helpen graag tijdens het immigratie- en relocatieproces. Wij zijn bereikbaar via 06 823 80 801 of via info@globalRcompass.nl