Vandaag, 31 oktober, is het Halloween. Deze feestdag wordt vooral gevierd in Ierland, Amerika, Canada en Verenigd Koninkrijk. Halloween is de laatste jaren gegroeid in zijn populariteit en heeft zich ook gevestigd in de continenten Europa, Australië, Oost-Azië en Latijns-Amerika.

Halloween is een griezelig kinderfeest, waarbij zij zich eng verkleden en in het donker aanbellen bij Halloween-versierde huizen met bijvoorbeeld (lichtgevende) pompoenen en fakkels.
Voor volwassen zijn ook steeds meer Halloweenfeesten georganiseerd, zoals in Rotterdam, Den Bosch, Amsterdam etc. Ook kon je dit jaar weer meedoen aan één van de populairste Halloween activiteiten: in Walibi Holland “Halloween Fright Nights”. Dit attractiepark is omgetoverd tot een angstaanjagende plek waar bezoekers hun angsten op de proef kunnen stellen:
https://www.walibi.nl/halloween/nl/halloween-fright-nights

Halloween is een verbastering van het Engelse “All-Hallow-Even” ofwel Allerheiligenavond. Duizenden jaren geleden vierden de Kelten (Ierland) oudejaarsavond op 31 oktober. Zij geloofden dat geesten van de overledenen hun vroegere woonplaatsen bezochten tijdens die avond. Tegenwoordig zijn de griezelig verklede kinderen een symbool van die dolende zielen. De Ierse immigranten hebben in de 19e eeuw het feest naar Amerika gebracht, waar deze feestdag immens populair is.